Zelfreflexie

De vacantie is weer voorbij en we hebben ons weer opgeladen voor een nieuw jaar met werken, kinderen, familie en andere drukke bezigheden.
In onze vrije tijd hebben we buiten om het genieten van het “niets” doen, ook veel tijd gehad om eens naar onszelf en/of ons leven te kijken.

Zelfreflectie, doen we vooral als we “de tijd” hebben, maar eigenlijk doen we dat te weinig.
Lees hieronder wat zelfreflectie is, wat de meerwaarde ervan is en hoe je dit toepast voor jezelf.

Zelfreflectie, wat is dat?
Sta even stil.
Kijk naar jezelf als een toeschouwer.
Zie als het ware hoe je dingen aanpakt, luistert, praat en reageert op wat je zoal hoort, ziet, ervaart enzovoort. Weet jij waarom je dingen op een bepaalde manier doet? Waarom bepaalde zaken je raken? Waarop je je keuzes baseert? Dat is eigenlijk in een notendop waar zelfreflecteren om draait. Je eigen doen en laten van de zijlijn objectief observeren, onderzoeken en interpreteren. Nee, gemakkelijk is het niet, maar je leert wel heel veel over jezelf. Probeer het maar eens!

Wat is de meerwaarde van zelfreflecteren?
Wanneer we onszelf vaker een spiegel zouden voorhouden, zouden we meer inzicht in onszelf krijgen en niet alleen in de goede en fijne eigenschappen, maar ook in de zwaktes en valkuilen.
Natuurlijk zal dat niet altijd even prettig zijn, maar het geeft ons wel middelen waarmee we aan de slag kunnen om onszelf te veranderen, bij te sturen, verbeteren en verder te ontwikkelen.
Ga je er bewust mee aan de slag, dan haal je uiteindelijk meer uit jezelf en niet alleen privé, maar ook op het werk en daarbuiten.

Wanneer aan de slag met zelfreflectie?
Zelfreflectie kun je in allerlei situaties en op allerlei fronten toepassen. Of het nu gaat om dagelijkse dingen waar je tegenaan loopt, successen die je boekt of problemen die je ervaart. Regelmatig reflecteren kan je onder andere helpen om je persoonlijke ontwikkeling een impuls te geven.
Ervoor zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten, je relatie uit een dip halen en bijdragen aan een juiste carrièreswitch. Maar reflectie toepassen kan ook bijdragen aan succesvol solliciteren en de juiste studiekeuze maken.

Hoe start je met reflecteren? Tips!
Wil je graag beginnen met introspectie? Hieronder vind je een aantal tips om je op weg te helpen.

1. Zie reflectie als tijd nemen voor jezelf. Zoek een rustig moment. Op een fijne plek waar je niet wordt gestoord en neem je tijd.

2. Kies vervolgens een concrete situatie om op te reflecteren. Kijk erop terug en ga na hoe je handelde. Wat deed je? Wat zei je? Hoe voelde je? Waarom deed je wat je deed? Zei je wat je zei? Enzovoort. Uiteindelijk kun je dan kijken hoe je het anders had willen doen en dat kun je een volgende keer dan gaan proberen. Weet je niets? Doe dan een eenvoudige zelfreflectie. Sta gewoon even stil bij hoe je je voelt en wat je denkt.

3. Zonder hulp naar jezelf kijken is moeilijk. De neiging bestaat dat je je alleen focust op wat je wilt zien. Je goede punten en niet die minder leuke eigenschappen.
Probeer gewoon zo eerlijk mogelijk te zijn dat helpt je verder.

4. Start je ermee? Stel jezelf dan open vragen als: Wat, waar, waarom, wanneer en hoe.
Er rouleren op internet ook allerlei vragenlijstjes die je hiervoor kunt gebruiken.
Werken met een lijstje voorkomt bovendien dat je door de bomen het bos niet meer ziet of selectief observeert.

5. Doe regelmatig aan zelfreflectie.
Zo gaat het proces je steeds gemakkelijker af.
Schrijf op wat je zoal over jezelf aan de weet bent gekomen.
Op die manier achterhaal je of het helpt je zelfinzicht te vergroten.

6. Zelfreflecteren is een fijne manier om meer over jezelf aan de weet te komen.
Echter om navelstaren te voorkomen is het goed nu en dan ook feedback aan anderen te vragen.
Die kunnen bijdragen met andere en nieuwe inzichten.

7. Pas reflectie niet alleen achteraf toe, maar doe het ook eens vooraf. Bijvoorbeeld als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt. Je komt dan goed voorbereid op gesprek.

Soms kan zelfreflectie ook heel confronterend zijn voor jezelf, waardoor je er achter komt dat je misschien wel wat hulp kunt gebruiken bij het een of het ander.
Dan zou hypnose een oplossing kunnen zijn om je daarbij te helpen.

Haal je voordeel uit hypnose

Scroll al inicio