Stress en hypnose.

Je kunt over veel dingen stress hebben en vaak is dat maar tijdelijk en lost het zich weer op, maar wat als stress een soort van chronisch is en je daardoor licamelijke klachten krijgt bovenop de mentale klachten die je al had door die stressgevoelens.
De lichamelijke klachten bestaan het meest uit buikklachten.

Hoewel buikpijn ook veel oorzaken kan hebben, door bv verkeerde voeding, galstenen of het prikkelbare darmsyndroom, kan ook stress maag- en darmklachten geven.
Door een overvloed aan stresshormonen raken je buik en darmen dan totaal van slag.

Een belangrijke presentatie? Dikke kans dat de spanning je een knoop in je maag bezorgt. De spierspanning en aanmaak van stresshormonen resulteren dan in buik- en darmklachten. Dat gebeurt niet alleen bij werkstress, maar ook bij stress voor een belangrijke wedstrijd, zorgen om familie of vrienden en bijvoorbeeld onbewuste onverwerkte zaken die je of helemaal vergeten bent, óf waarvan je niet wist dat het speelt.
Allemaal stressfactoren die op je buik kunnen overslaan. Dat heet ook wel ‘buikspanning’; een vaag zeurend of pijnlijk gevoel in de buik dat je ademhaling bemoeilijkt en je eetlust negatief beïnvloedt.

Wat gebeurt er in je buik bij stress?
Als je in een stressvolle situatie terecht komt,  maakt je lijf zich gereed voor actie en gaat adrenaline aanmaken. Je bloeddruk stijgt, je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt, je spieren spannen zich aan en je spijsvertering gaat op een laag pitje. Het lichaam ziet stress namelijk als een ‘nu komt het erop aan moment’ en zet alles in op overleven. De verbranding van voedsel dat in de maag zit, is dan even niet belangrijk. Houdt de stress langer aan, dan begint je lijf met het aanmaken van stresshormoon cortisol. Een teveel daaraan heeft onmiddellijk invloed op je maag en darmen.

Maag en darmklachten die kunnen optreden bij stress:

  • Diarree
  • Darmkrampen
  • Maagpijn
  • Maagzuur
  • Misselijkheid
  • Obstipatie
  • Onregelmatige ontlasting
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Zeurende, vage buikpijn

Wanneer naar de dokter?
Als een vage, zeurende buikpijn langer dan twee weken aanhoudt, zonder andere symptomen, dan kun je beter even naar de huisarts gaan. Ga ook altijd naar de dokter als de buikpijn gepaard gaat met klachten als bloed of slijm in de ontlasting of wanneer je naast buikpijn ook een aanhoudende koorts hebt. 

Hypnose
Er zijn een heleboel tips tegen buikpijn door stress, maar die werken tijdelijk.
De stress wordt hierbij niet aangepakt, maar verlichten de buikpijnklachten.
Hypnose kan een zeer goede remedie zijn om blijvend van de buikklachten af te komen.

Hoe werkt hypnose bij stressklachten
In hypnose kun je de onbewuste zaken, waarvan je soms niet eens wist dat ze er waren, verwerken en loslaten, waardoor de stressklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Soms is 1 sessie al genoeg, maar het kan ook zijn dat er meerdere sessies nodig zijn, vooral als je al langer kampt met het probleem.

Wil je meer weten over hypnose of wat ik met hypnose voor u kan doen, kijk dan verder op deze website bij het aanbod loslaten.
Ook kunt u natuurlijk contact met mij opnemen door het contactformulier  in te vullen, waarna ik contact met u zal opnemen.

Scroll al inicio